Til næste år ventes 1,8 milliarder mennesker på Jorden at mangle rent vand, og kun en femtedel af al det spildevand, vi lukker ud i naturen, er renset. Alumichem er derfor på udkig efter talenter, som vil udvikle teknologi og kemi til vandrensning på flere kontinenter.
Da Johan Sølver gik i gang med at arbejde hos Alumichem for tre år siden i forbindelse med et praktikforløb på kemifabrikken i Kalundborg, havde han ikke lige set, at han som kemi-studerende på DTU allerede i dag ville være i gang med at udvikle et helt nyt produkt hos Alumichem:
“Jeg sidder faktisk og tegner det udstyr, jeg skal bruge til at fremstille den nye kemiske løsning, som jeg selv har fået ideen til,” fortæller Johan Sølver stolt om sit arbejde i den 11-årige vækst-koncern Alumichem i Birkerød, der har speciale i at rense vand med aluminiums-produkter. Først og fremmest spildevand og drikkevand:
“Jeg sidder med et produkt, som er en videreudvikling af den kemi, vi allerede kender på vandrensningsmarkedet. Men min måde at fremstille det på, gør processen hurtigere og mindre farlig,” forklarer 26-årige Johan Sølver om sit arbejde som innovation assistant i Alumichems udviklingsafdeling, som han har sideløbende med sit studie i kemi og bioteknik på DTU i Lyngby.
Tillid og opbakning til ny ide
Når Johan Sølvers metode en dag kan tages i brug i Alumichem, vil det komme mange mennesker til gode, da virksomheder med fabrik i Kalundborg er i fuld gang med at udbrede sin teknologi og kemi til brug for drikke- og spildevandsrensning i både Brasilien, Ghana, Den Dominikanske Republik og i Sverige:
“Vi bliver jo flere og flere på kloden, og vandrensning er et stort og voksende problem, så det er helt afgørende, at vi bliver dygtige til det her,” fortæller kemi-studerende Johan Sølver, der især er glad for den store frihed til at dygtiggøre sig, han har oplevet som studerende hos Alumichem:
“Jeg er blevet mødt med stor tillid og frihed. Ledelsen har troet på min ide og givet mig lov til at prøve mig frem, så selvom jeg faktisk bare er studentermedhjælp har jeg fået både opbakning og støtte til udviklingsarbejdet,” fortæller Johan Sølver:
“Jeg har også fået lov til at være meget bredt med i hele processen, på den måde, at jeg både lægger en plan for min proces og bestiller komponenter til mine forsøg hos andre virksomheder. Det giver en meget fin all round ide om, hvordan man driver en udviklingsproces frem,” konkluderer Johan Sølver, der i forbindelse med sin praktik hos Alumichem var med til at teste den kemi, som Alumichem skal bruge i Ghana, hvor den danske drikkevands-specialist over de seneste fire år har opstillet demonstrationsanlæg og leveret kemi til rensning af drikkevand.
Alumichem’s demonstrationsanlæg skal bruges til at demonstrere virkningen af Alumichem’s produkter inden de bliver taget i brug på rensningsanlæg i Ghana. I Ghana bliver rent drikkevand produceret ved at rense overfladevand fra floder med kemi.
På bæredygtig mission i Ghana
I Ghana renser Alumichem overfladevand fra floder til brug for drikkevand ved at udfælde og fjerne forurenende stoffer med et rensemiddel baseret på aluminium fremstillet af den danske virksomhed.
Markedet for rensning af drikkevand på verdensplan er støt voksende og pt estimeret til en værdi af omkring 30 milliarder dollars om året.
Alumichem er dermed en del af en industri i konstant vækst, og projektet i Ghana sikrer ikke blot de lokale mod sygdomme som kolera, der følger med forurenet vand, forklarer direktør Jens Husted Kjær:
“Vores mission er hele tiden at raffinere vores metode og kemi, så vi kan levere en så bæredygtig vandrensning som muligt, eksempelvis ved at fremstille kemien i Ghana, så den ikke skal transporteres hele vejen fra Danmark,” forklarer Alumichems direktør Jens Husted Kjær, som mener, at især virksomhedens bæredygtige og udviklingsorienterede profil gør det nødvendigt at tiltrække særligt dygtige og passionerede kemi- og maskiningeniører.
“Vi har planer om at levere skræddersyede løsninger rundt omkring i verden, som vi gør nu i Ghana, hvor vores teknologi og metode faktisk lige nu er mere moderne, end de løsninger vi har i brug herhjemme i Norge og Sverige,” fortæller Jens Husted Kjær og tilføjer, at Alumichem også har planer om at tage et socialt ansvar i Ghana sideløbende med den miljømæssigt bæredygtige rensning af drikkevand:
Vidensdeling og uddannelsesstøtte
“Vi er i gang med at se på mulighederne for at etablere Alumichem Initiative med blandt andet uddannelsesstøtte og et træningsprogram for lokale ingeniører, så vi kan dele den viden, vi selv indsamler fra især Canada, der er en stærk nation, når det gælder vandrensningsteknologi. Vi har jo en stor interesse i, at dygtige unge mennesker bliver interesseret i vandrensning og kan arbejde videre med at udvikle både teknologi og kemi.”
“Der er noget særligt ved at stå ude ved anlægget i den afsluttende fase og se alt det, man har designet og bygget op af forskellige komponenter, virke. Det giver et regulært high,”
Viktor Højberg, Mechanical Engineer, Alumichem
Fra tegnebord til maskin-opstart
Alumichem er i dag en af Nordens førende producenter af kemi til vandrensning. Et eventyr som maskinmester Andreas Frese Andersen for relativt nyligt er kommet med på.
Og selvom Andreas Frese Andersen er relativt nyansat, er han allerede på vej til Ghana, hvor han har været en del af udvikling af et demonstrationsanlæg til behandling af overfladevand fra floden:
“Jeg skal ned og se, hvordan det demonstrationsanlæg, jeg har været med til at tegne og udvikle, tages i brug,” fortæller Andreas Frese Andersen, der som maskinmester hos Alumichem især er begejstret for, at han kan være med i hele processen fra start til slut:
“Jeg har været med helt fra tegnebordet, hvor vi har siddet med kravspecifikationer og tegnet den container, hvor spildevandet kommer igennem og tilsættes rensende kemi,” fortæller Andreas Frese Andersen, der er uddannet på Maskinmesterskolen i København og især er begejstret for at være med i hele processen – fra den tidligere designproces til installering og test:
“Jeg arbejder tæt sammen med vores kemifolk, så vores systemer virker korrekt, når kemien tilsættes. Og da jeg sidder i et lille team med to kolleger, har jeg fingeren med i alle projektet faser fra konceptuelt design til dimensionering og indkøb af komponenter til det tidspunkt hvor systemet i kommer i drift.”
Containeren til rensning af drikkevandet i Ghana er efter et relativt kort proces-forløb blevet installeret lokalt, hvor den efter test med overvejende sandsynlighed vil medføre, at flere i Ghana får renset drikkevand med dansk kemi fra Alumichem.
Næste skridt for Andreas Frese Andersen bliver derfor at stige ombord på flyveren til Vestafrika:
“Nu står containeren i Ghana og venter bare på at blive startet op som et demonstrationsanlæg. Jeg synes, at det er meget spændende at få lov til at følge projektet til dørs på denne her måde og komme ud og se en del af verden, hvor jeg nok ellers ikke lige ville tage hen,” fortæller Andreas Frese Andersen.
Rensning af spildevand
Den danske vandrensnings-specialist Alumichem i Birkerød med fabrik i Kalundborg er dog ikke kun på mission for at rense verdensborgernes vand, når det skal hentes ind fra naturens kilder.
Virksomhedens særlige kobling mellem både at levere kemi og teknik til rensning af vand er lige så godt, når vandet skal retur i vores økosystemer igen. En stor opgave i en tid, hvor kun omkring en femtedel af verdens spildevand renses, inden der ryger i åer, vandløb eller havet.
Maskinmester Viktor Højberg har været i Alumichem det sidste år, hvor han arbejder med design og indkøb af tekniske anlæg til spildevandshåndtering – særligt inden for feltet Akvakultur:
“Jeg har været i Alumichem i et år, da jeg blev meget begejstret for virksomhedens muligheder for at komme ud og rejse. Indtil videre har jeg været i Canada og Norge og snart er det planen, at jeg drager til Mexico og Chile,” fortæller den nyuddannede vandrensnings-tekniker, der hos Alumichem har særligt speciale i at bygge anlæg til filtrering af vand:
For eksempel på en fiskefarm i Norge:
“Mit arbejde bliver meget håndgribeligt, når man står og ser en masse klamt vand køre ind i det filter, jeg har været med til at bygge. Lige fra designfasen til det installeres ved et bassin for opdræt af laks. Med denne her filtrering sikrer vi, at slam ikke bare ryger ud i fjorden eller elven, som det tidligere har gjort,” fortæller Viktor Højberg.
Alumichem leverer filtre til fiskeopdræt i både Norge, Chile, Mexico og Canada, og bidrager på den måde til at si en masse næringsstoffer som nitrat og fosfor fra, så det ikke ender med at forurene naturen.
Viktor Højberg er især glad for sit arbejde hos Alumichem fordi vækst-virksomheden stadig har en størrelse, hvor han får lov til at være med i hele processen fra design til implementering:
“Der er noget særligt ved at stå ude ved anlægget i den afsluttende fase og se alt det, man har designet og bygget op af forskellige komponenter, virke. Det giver et regulært high,” fortæller Viktor Højberg.
Læs mere om Alumichem i Ghana:
https://alumichem.com/applications/potable-water-treatment-in-ghana/